سنجش از دور حرارتی به عنوان شاخهای از علم سنجش از دور نقش مهمی در مطالعات محیطزیست ایفا میکند.
سنجش از دور حرارتی یکی از روشهای نوین و کم هزینه در مقابل پیمایشهای زمینی، آن هم در مناطق دورافتاده است که در کوتاهترین زمان مطالعات ارزشمندی از منطقه مورد مطالعه را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میدهد.
تهیه نقشه دمای سطح زمین برای شناسایی مناطق مستعد انرژی زمینگرمایی با به کارگیری باند مادون قرمز حرارتی امکانپذیر است که زمینه را برای مطالعات اکتشافی بیشتر فراهم میآورد.
در فناوری سنجش از دور حرارتی، حرارت سطح زمین توسط باند حرارتی محاسبه میشود و با استفاده از برخی از شاخصهای به دست آمده از دیگر باندهای تصاویر ماهوارهای و الگوریتمهای مربوطه، منابع زمین گرمایی و همچنین منابع معدنی شناسایی میشود.
اداره کل سنجش از دور سازمان فضایی ایران در پژوهشی به شناسایی منابع انرژی زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهواره ای پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره سنجشی «لندست» و نمونه برداریهای زمینی، نقشه زمین گرمایی و اکسیدهای آهن در استان آذربایجان شرقی تهیه شده است.
تصاویر بالا نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه شناسایی منابع زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهوارهای را نشان میدهد.
تصویر اول محدوده مورد مطالعه و تصویر دوم نقشه کلاسهبندی اکسیدهای آهن و نقشه زمین گرمایی استان آذربایجان شرقی را نشان میدهد.
مطابق تصویر دوم، در نقشه زمین گرمایی مناطق روشنتر دمای سطح زمین و انرژی زمین گرمایی بالا را نشان میدهد.
در نقشه کلاسهبندی اکسیدهای آهن نیز مناطق تیره تر نمایانگر حضور بالای اکسیدهای آهن در منطقه مورد مطالعه است.
بررسی نتایج نشان میدهد الگو و روند مناطق دارای انرژی زمین گرمایی بالا با الگو و روند مناطق دارای اکسیدهای آهن بالا همبسته است. به عنوان مثال در مناطقی که در نقشه با بیضی آبی مشخص شدهاند، با میزان همبستگی بالایی، حضور همزمان اکسیدهای آهن بالا و انرژی زمین گرمایی بالا را نشان میدهد.
این نتیجه صحت نتایج به دست آمده را نیز تأیید میکند.