محسن روحی صفت کارشناس مسائل شرق آسیا درباره جوسازیها علیه ایران در افغانستان، اظهار داشت: عدهای هم در منطقه و هم در خارج از منطقه در کنار عناصری در داخل افغانستان تلاش میکنند تا روابط میان تهران و کابل را دچار خدشه کنند.
وی ادامه داد: در چند مدت اخیر ما شاهد تحرکات دیپلماتیکی از سوی ایران در موضوع افغانستان بودیم که تلاش شد تا اختلافاتی که بعد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور در سطح بالای سیاسی ایجاد شده بود را حل کند و از این طریق یک دولت با ثبات و قوی در افغانستان شکل بگیرد.
معاون پیشین دفتر مطالعات سیاسی وزارت خارجه گفت: ایران تلاش کرد تا با ایجاد وفاق برای تشکیل دولت با ثبات در افغانستان به آغاز مذاکرات بینالافغانی کمک کرده تا مشکلات مردم این کشور کم شود. در همین حال ما شاهد بودیم که پخش یک ویدئو و به دنبال آن اتهام زنی علیه ایران، سبب ایجاد یک فضای بد علیه کشورمان شد.
روحی صفت افزود: این اتهامات در حالی به ایران وارد شده است که منطقهای که این اتفاق در آن افتاده در درون خود افغانستان قرار داشته و بر اساس گزارشهای مرزبانی، مرزبانهای ایرانی هیچگونه رفت و آمدی در آن نقطه مشاهده نکردند.
وی عنوان کرد: با توجه به عدم حضور دولت در آن منطقه، ممکن است برخی از گروههایی که بر آن مناطق تسلط دارند دست به چنین صحنهسازیهایی زده باشند و یا برخی قاچاقبران که تلاش داشتند این مهاجران را به صورت غیرقانونی جابجا کنند، سبب پیش آمدن چنین موضوعی شده باشند.
این دیپلمات پیشین کشورمان اضافه کرد: حقیقت این موضوع زمانی مشخص میشود که طرف مقابل یعنی دولت افغانستان درخواست رسمی برای برگزاری کمیسیون مرزی را داده و بر اساس قراردادهایی که ما با این کشور داریم، هرگاه اتفاقی در مرز بیافتد، طرف مدعی باید برای بررسی بیشتر موضوع و روشن شدن حقیقت، درخواست رسمی برای برگزاری کمیسیون مرزی را به طرف مقابل بدهد.
روحی صفت تصریح کرد: طرف افغانستانی به جای اینکه به این میزان سر و صدا کند، جای آن بود که کابل یک درخواست رسمی از ایران میکرد تا جلسه کمیسیون مرزی مشترک برگزار شود. ایران در مقابل اعلام کرد که حاضر است به صورت مشترک قضیه را در محل بررسی کند.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه زمان برگزاری این جلسه مشخص و این جلسه برای بررسی ابعاد این حادثه در محل مشترک در مرز از سوی طرفین برگزار شده است و باید منتظر اعلام نتیجه آن بود.