به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گزارشها و مقالات متعددی در نشریات علمی منتشر شده است که به آسیبها و زیان استفاده گسترده از سموم شیمیایی پرداختهاند. همین مسئله باعث شده است که استفاده از قارچ کشهای زیستی بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
محمدجواد اوستا مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان گفت: برخی محققان استفاده بیش از حد از سموم شیمیایی را در بروز برخی بیماریها از جمله سرطان موثر میدانند. در واقع این سموم علاوه بر مصرف کننده روی کشاورز نیز تاثیر منفی میگذارد.
وی ادامه داد: همچنین در سالهای اخیر قیمت سموم شیمیایی به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. یک لیتر سم موثر تا ۲ میلیون تومان قیمت دارد و خرید سم برای هر هکتار ممکن است تا ۸ میلیون تومان، هزینه در بر داشته باشد.
اوستا افزود: در این شرکت یک نمونه موثر از قارچ کش زیستی تولید شده که با نرخی در حدود ۶۰ هزار تومان برای هر لیتر به بازار عرضه میشود که تفاوت قابل توجهی با نرخ سموم شیمیایی دارد. این قارچ کش زیستی از باکتریهای مفید موجود در خاک کشور به دست میآید و مجوزهای لازم را اخذ کرده است. به دلیل تاثیر قابل توجه، این قارچ کش با استقبال زیاد کشاورزان مواجه شده است.
وی گفت: هر چند این شرکت فاقد انبارداری است و تمام محصول تولید شده به سرعت به فروش میرسد اما به دلیل تفاوت قیمت عمده این محصول دانش بنیان و کارایی بالای آن این انتظار وجود دارد که کشاورز استفاده از محصول زیستی را به صورت کامل جایگزین محصول شیمیایی کند، تنها مانع در این زمینه عدم فرهنگسازی و نا آشنایی آنها با این مسئله است.
اوستا تاکید کرد: سیستم توزیع سموم شیمیایی نیز سود بیشتری از یک سم با قیمت لیتری ۲ میلیون تومان میبرد تا یک قارچ کش زیستی با نرخ هر لیتر ۶۰ هزار تومان، به همین خاطر ممکن است در مقابل این جایگزینی مقاومت کنند و استفاده از این محصول مفید را به کشاورز توصیه نکنند. نقش نهادهای ترویجی در این بین میتواند تعیین کننده باشد.