نوری المالکی نخست وزیر اسبق و دبیر کل حزب الدعوه عراق نقشه راهی برای تحقق حاکمیت عراق تدوین کرده است و در آن به مفهوم حاکمیت پرداخته و حاکمیت عراق در دوره معاصر را مورد بررسی قرار داد. نوری المالکی به گامهایی که عراق از طریق آن میتواند حاکمیت خود را به دست آورد بویژه پس از اشغال عراق از سوی آمریکا پس از سرنگونی رژیم بعث، اشاره کرده است.
وی ارث نظام بعثی برای ملت عراق پس از سقوط در سال ۲۰۰۳ را کشوری تحت اشغال و بدون حاکمیت دانسته است و اینکه این به سبب ماجراجویی رژیم صدام بوده است. نخست وزیر اسبق عراق به حوادث پس از اشغال عراق از سوی آمریکاییها اشاره کرد و مروری بر آن کرده است و اینکه چگونه آمریکاییها حاکمیت عراق را نادیده گرفتند.
دبیر کل حزب الدعوه عراق اعلام کرد: این وضعیت (نادیده گرفتن حاکمیت عراق از سوی آمریکاییها) تا سال ۲۰۰۶ با تشکیل اولین دولت دائمی و منتخب عراق ادامه داشت تا در سال ۲۰۱۱ با تلاشهای دولت عراق حاکمیت کامل به عراق بازگشت.
عوامل مؤثر منطقهای و بین المللی در زمینه حاکمیت عراق
نوری المالکی در ادامه به عوامل منطقهای و بین المللی مؤثر در زمینه حاکمیت عراق اشاره کرد و اینکه عراق بخشی از عرصه نزاع بین المللی و منطقهای شعله ور در خاورمیانه است.
وی به پروژه آمریکاییها که هیمنه طلبی و مبتنی بر تضمین امدادرسانی نفت و صدور سلاح و امنیت رژیم صهیونیستی و بازنگری فرهنگی منطقه است و عراق در قلب این پروژه قرار دارد، اشاره کرده است. همچنین به پروژه رژیم صهیونیستی مبنی بر تضمین امنیتی رژیم صهیونیستی در عمق راهبردی که شامل عراق میشود و نیز به سیاستهای ترکیه و بلند پروازیهای عربستان برای منطقه اشاره کرده است.
نوری المالکی در ادامه به رویکرد دولت خود از حیث امنیتی، دیپلماتیک، سیاسی، امنیتی و اقتصادی اشاره کرده است واینکه امنیت در سراسر عراق برقرار شد و حمایت منطقهای و بین المللی از عراق شد، پرداخته است.
بسط حاکمیت عراق در هشت سال زمامداری مالکی بر عراق
نوری المالکی میافزاید: ما طرحهایی برای اعمال قانون و امنیت سیاسی و اقتصادی از بغداد تا بصره و استانهای جنوبی و موصل و غرب عراق دنبال کردیم که طی آن عملیاتهای تروریستی کاهش پیدا کرد. ما حمایت بین المللی کسب کردیم و استقلال تصمیم گیری عراق را رقم زدیم. ما روابط خاص گروههای سیاسی با رژیمهای منطقهای و بین المللی را قطع کردیم. باوجود فشارهای فراوان مانع اقدامات علیه دولتمان شدیم و با درخواستهای آمریکا برای ورود به طرح براندازی نظام سوریه مخالفت کردیم زیرا از شکست حتمی این پروژه اطلاع داشتیم و متوجه تبعات امنیتی و سیاسی آن بر عراق بودیم. ما با تهدیداتهای آمریکا برای قطع روابط با ایران و عدم خرید سلاح از روسیه مخالفت ورزیدیم.
وی اعلام کرد: ما تصمیمات مهمی از شورای امنیت در راستای تقویت حاکمیت عراق به دست آوردیم. ما نیروهای خارجی از عراق بیرون کردیم و حاکمیت قانونی و عملی در سال ۲۰۱۱ کسب کردیم و این پس از امای توافق صوفا بود و در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۱ آخرین گروه از نظامیان آمریکایی عراق را به سوی کویت ترک کردند. شرایط مذاکرات ما با طرف آمریکایی در سال ۲۰۰۸ سخت و نابرابر بود و اختلاف دیدگاه داشتیم. آمریکاییها به دنبال باقی نگه داشتن نیروهای خود به شکل طولانی مدت نه برای مأموریتهای امنیتی در داخل عراق بلکه با اهداف سیاسی امنیتی در منطقه بودند و ما هدفمان بیرون راندن کل آنها از عراق بود و این جدیت و اصرار ما منجر به خروج نظامیان آمریکایی و پایان نفوذ سیاسی، آمنیتی و نظامی آنها در عراق شد.