همزمان با فرا رسیدن روز معلم و برگزاری مراسم بزرگداشت معلم در هفته معلم، مسئولان آموزش و پرورش و دیگر مسئولان دولتی پیامهای تبریکی خطاب به معلمان منتشر کردند.
سعید نمکی وزیر بهداشت در پیامی به مناسبت بزرگداشت روز معلم، اظهار کرد: در این وانفسای بلا و ابتلای ویروس منحوس آنچه بیش از گذشته رخ نمایاند، توفیق تبیین، اقناع و تحریض آگاهانه در شکلگیری یک بسیج ملی و مشارکت اجتماعی مثالزدنی است که رویکرد عالمانه و عاشقانه معلمان سلامت این مرز و بوم رقم زد. متن پیام وزیر بهداشت به شرح زیر است:
«سالروز شهادت معلم دین و دانش، استاد شهید مطهری و روز معلم را به همه معلمان به ویژه همکارانم، اساتید و اعضای هیأت علمی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور تبریک و تهنیت عرض میکنم. اولین معلم آفرینش، پروردگار علیمی که «الذی علم بالقلم علم الانسان مالم یعلم» به آدمی بیش و پیش از هر چیز، دلدادگی و مهربانی آموخت: "چون جود ازل بود مرا انشا کرد / بر من ز نخست درس عشق املا کرد / وآنگاه قراضه ریزه قلب مرا / مفتاح در خزائن معنا کرد".
در طول مقام آن اول و آخر، انبیا و مرسلین و اولیای الهی، معلم عشق، به عنوان گرمترین عامل پویش و حرکت در خلایق بودند و البته آنچه جوهره مشترک سیره تعلیم و منش هدایت آن معلمان راستین بشریت بوده و هست، جامعه محوری است، چنانکه معلم بلاغت و عدالت، امیرمومنان (ع) فرمود: "أحسن الکلام ما زانه حُسنُ النّظام و فهمه الخاص و العام؛ بهترین سخنان آن است که ساختارش آراسته و برای خواص و عوام قابل فهم باشد."
در این وانفسای بلا و ابتلای ویروس منحوس، آنچه شاید بیش از گذشته رخ نمایاند، توفیق تبیین، اقناع و تحریض آگاهانه در شکلگیری یک بسیج ملی و مشارکت اجتماعی مثالزدنی است که رویکرد عالمانه و عاشقانه معلمان سلامت این مرز و بوم، رقم زد؛ لذا در این یادمان مقام و اثنای پاسداشت جایگاه معلم، از درگاه حق- عز و جل- تمنا دارم شعله عشق در دل اساتید و معلمان این سرزمین، همچنان پاینده و مستدام بماند.»
پیام تبریک وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در پیامی به مناسبت هفته بزرگداشت مقام معلم اظهار کرد: روز معلم را به همه آموزگاران و پرورش دهندگان فکر و اندیشه فرزندانمان بویژه ۷۰۰ هزار معلم بازنشسته که افتخار خدمتگزاریِ آنها را دارم تبریک میگویم.
وی ادامه داد: در دورانی که بیش از هر زمان به اخلاق نیک، خلاقیت، مسئولیت پذیری، صداقت و محبت نیاز داریم، امیدمان به معلمان این مرزوبوم است تا این ارزشها ر ا شکوفا کنند.
پیام تبریک وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز معلم توئیتی منتشر کرد و نوشت: «معلمی شغل نیست، یک سلوک انسانی است، دلدادگی به دانایی و شیدایی به کاهش جهل و نادانی. مدیون معلمانمان هستیم. از آنان که طلسم الفبا را برای ما گشودند تا آنان که غبار از جهان و انسان زدودند.»
پیام تبریک دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش
مهدی نوید ادهم دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش نیز به مناسبت فرا رسیدن هفته بزرگداشت مقام معلم پیامی صادر کرد که متن آن به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
دوازدهم اردیبهشت، سالروز شهادت اندیشمند فرزانه، متفکر آزاداندیش، استاد مرتضی مطهری و روز تجلیل از مقام والای آن استاد یگانه و همه بزرگانی است که در کسوت معلّمی در تمامی عرصههای تعلیم و تربیت رسالت خطیر انسانسازی را بر عهده دارند.
اینجانب بر این باورم هیچ واژهای به درستی نمیتواند صحنههای زیبا و ماندگاری را که فرهنگیان عزیز در ایام شیوع کرونا برای دانشآموزان آفریدند، توصیف کند، گویی جنس معلمان را با ایثار، از خودگذشتگی و نوعدوستی پیوند زدهاند و میوهاش چیزی جز رشد و اعتلای آموزش و پرورش کشورمان نیست و آنچه امروز نام ایران اسلامی را در جهان بلند آوازه کرده، مرهون همین ایثار، فداکاری، نوعدوستی و تلاشهای شما عزیزان است.
اعتلای فرهنگ، ادب و اندیشه فرزندان ایران اسلامی در گرو تلاش هدفمند و همت والای معلمان و فرهنگیان دلسوز و تلاشگری است که با قلبی سرشار از عشق و نوعدوستی و با روشهای نوآورانه و خلاقانه در ترویج علم و دانش و تنویر افکار و بینش دانش آموزان اهتمام میورزند و از همین روست که نام و جایگاه والای معلم در فرهنگ ما هماره با قداست و احترام بر زبانها جاری است.
امید است در سالی که از سوی رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی به سال جهش تولید نامگذاری شده است، با همت و تلاش شما عزیزان و دست اندرکاران آموزش و پرورش، شاهد اجرای بیش از پیش سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش باشیم.
بار دیگر فرارسیدن هفته معلم را به همه کسانی که افتخار آموزش و تربیت دانشآموزان عزیز ایران اسلامی را بر عهده دارند و در صدد ایجاد تحول اساسی در فرآیندهای تعلیم و تربیت متناسب با نیازها و شرایط عصر حاضر هستند، تبریک عرض میکنم و بر خود لازم میدانم از همه فرهنگیان والامقام، که برای اعتلای آموزش و پرورش از هیچ کوششی فروگذار نمیکنند، سپاسگزاری و قدردانی کرده و موفقیت روزافزون آنان را از درگاه خداوند متعال مسئلت نمایم.»
پیام تبریک معاون آموزش متوسطه
علیرضا کمرئی معاون متوسطه وزارت آموزش و پرورش در پیامی هفته بزرگداشت مقام معلم را تبریک گفت و نوشت: «به نام خدا، اول معلم عالم خلقت، خالق یکتا و دانای بی همتا،
هفته بزرگداشت مقام معلم را که با ماه مبارک رمضان ماه بندگی خدا، قرین گشته، گرامی میداریم و به همه شما معلمان عزیز کشورمان، تبریک و تهنیت عرض میکنیم.
سال تحصیلی ۹۸-۹۹ متفاوت از قبل، رو به پایان است. در حالی که چند ماهی است، هر روز کودکان به شوق "فردا، شاید!!! " سر به بالین میگذارند، درهای مدرسه به حضور کودکان چشم به راهند، حیاطها به هیاهوی کودکان تشنه، کلاسها به زمزمه معلمان در انتظار، و نیمکتها به حضور دانش آموزان برجا، و روزها یکی پس از دیگری به سر میآید، اما از باز شدن مدرسهها خبری نیست.
جامعه در اضطراب ایمنی و سلامت، خانوادهها بی قرار، دانش آموزان خانه نشین، معلمان بلاتکلیف، وقفه آموزش طولانی، اما مدرسهها باز نشد.
وعدهی امروز و فرداهای مکرر، شاید هفتههای آینده، و یا نخستین ماه بهار، یا اوایل اردیبهشت و سرانجام اردیبهشت نیز رو به پایان، …اما مدرسهها باز نشد.
در این روزهای بلاتکلیفی، اگر دست روی دست میگذاشتید، شوق کودکان برای آموختن، بی پاسخ میماند.
اگر ضرورت حضورتان در دشوارترین روزهای این سرزمین، با انتظارات جامعه در هم نمیآمیخت و جلوههای زیبای معلمی، تعلیم و تربیت را در فضاهایی متفاوت جاری نمیکرد، امروز گرامیداشت روز معلم چه سرد و بی روح، ترجمه میشد.
معلمان هر ساله، همواره به یک پایان خوب از سال تحصیلی اندیشیده اند، چگونه ساکت و خاموش، در خانه میماندند، در حالیکه که کتابهای شاگردانش، به شوق رسیدن به انتها،
در دستانشان، هر روز با حسرت، ورق میخورد، و غصهی درسهای نیمه تمامشان، همواره ذهن آنها و بیش از آن والدینشان، را مشغول میساخت،
چه زیبا، چه مسئولانه و چه با غرور به عرصه آمدید و مایه آرامش جامعه شدید، چه متعهدانه راه گشودید، تا اینک فصلی نو در تاریخ آموزش و پرورش کشورمان رقم بخورد.
اراده کردید، خانهها مدرسه شد و درسها آغاز، خواندن و نوشتن دوباره جان گرفت، آموزش این بار نه در مدرسه، که در قابهای رسانه، قابهایی که تصویر معلم را تکثیر و به خانه میآورد، ارائه شد.
مدرسه دیگر یک مکان نبود. یک میدان معنایی است که در آن یاددهی و یادگیری جریان دارد. چه بسا مکانهایی که دیگر این فرایند در آنها اتفاق نمیافتد.
آری، مدرسه با "معلم" و دانش آموزان معنا پیدا میکند.
صبح فردا؛ شاگردان در خانه، به فضای جدید مدرسه آمدند؛ نه در واقعیت که در مجاز. برجا!!! دانش آموزان نشستند؛ بچهها آماده اید؟ …
بخشی به تدریج به کلاس پیوستند، زمزمه آموزش، از سر گرفته شد، دیدارها تازه، بیمها به امید مبدل و انتظارها به سر آمد.
این بار پای درسهایشان نه تنها شاگردان، خانوادههای آنها نیز حاضر شده بودند!
برای حضور در کلاس درس، دقیقهای تا نیمروزی، چه میزان وقت صرف شده بود؟
کسی چه میدانست به چه قیمتی!
ساعت حضور در کلاس، از روزهای گذشته آغاز شده بود. از وقتی درس فردا، برای طراحی آغاز شد، تا زمانی که لحظات حضور در کنار همسر و فرزندان، وقف آماده سازی برنامه روزهای آینده سپری شد، همه و همه زمانهایی بود که صرف آموزش شاگردان شده بود.
از دشواریهای ضبط تصویر و صدا گرفته، تا تدارک یک نمودار، از تهیه محتوا تا بارگذاری آن برای آموزش در روز بعد، از کند شدن اینترنت تا قطع شدن آن و…کار معلم چندین برابر شده بود، اما مدرسهها، تعطیل بود!!!
این بار در فضای مجازی درسهایی تکرار میشد، که دیگر فقط محتوای هر ساله کتابهای درس موضوع آن نبود، فقط درسی از یک رشته تدریس نمیشد، تا هدف درسی آن در پایان زمان آموزش، به انتها برسد.
درسهایی که از اسفند سال تحصیلی امسال و در ایام ظاهراً تعطیل مدرسه تدریس شد دو وجه متفاوت داشت، وجهی به اخلاق حرفه ای معلمان و تعهد به حرفه و شغل، وفای به عهد در ادای حقوق کودکان گذشت و وجهی دیگر، به تعهد در مقابل جامعه و نیازهایش، زیستن در کنار مردم و فکر کردن و پرداختن به بیمها و نگرانیهایشان و بودن در کنار آنان در سختیها و دشواریها، حلاوت دیگری داشت.
درسهای دوره تعطیلات امسال، همه اش به معنا کردن مفاهیم تعهد، ایثار و گذشت در حرفه معلمی گذشت. این همان چیزی است که جامعه هرگز از یاد نخواهد برد. برای همیشه ذهن کودکانمان این روزها را به یاد خواهد سپرد. بی شک تاریخ در مورد آن قضاوتی دیگر خواهد داشت.
درسهایی که در ماههای پایانی سال تحصیلی ۹۸-۹۹ با آموزشهای از راه دور، در قالب درسنامه ها و در فضای مجازی ارائه شد، بی تردید برای نظام آموزشی کشور مایه عزت و اعتبار شد و برای معلمان در اوج سختی، فرصتهایی بدیع، تجربههایی نو و موقعیتهایی متفاوت خلق کرد.
ارمغان عامل تهدید سلامت مردم، همراهی بیشتر خانوادهها با نظام آموزشی، انتقال به دورهای نو از آموزش و باز شدن درهایی جدید به روی نظام آموزشی بود.
این همه به واسطه حضور همدلانه معلمان و همکاری و همدلی خانوادههای گرانقدر فرهنگیان در عرصه تعلیم و تربیت میسر گردید.
برای همه همکاران عزیز و گرانقدر و خانوادههای شریفشان، سلامتی و عافیت آرزومندم و از خدای بزرگ عزت و عاقبت بخیری، برایشان مسئلت دارم.»
پیام تبریک رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی
سید جواد حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی به نیز در پیامی نوشت:
«بسم الله الرحمن الرحیم
یادمان استاد شهید دکتر مرتضی مطهری معلم و اندیشمند بزرگ و روز معلم را به همه معلمان به ویژه معلمان آموزش و پرورش دانش آموزان با نیازهای ویژه تبریک و تهنیت عرض میکنم.
اولین معلم آفرینش، پروردگار عالمیان و بعد از او انبیا و رسولانش بودند و این اولین معلم خلقت که "الذی علم بالقلم علم الانسان مالم یعلم"، البته به انسان بیش و پیش از هر چیز، عشق و مهربانی آموخت.
"چون جود ازل بود مرا انشا کرد / بر من ز نخست درس عشق املا کرد / وآنگاه قراضه ریزه قلب مرا / مفتاح در خزائن معنا کرد "
و اگر عشق به معلمی و شوق خدمت به دانش آموزان با نیازهای ویژه نبود در این ایام و با تعطیلی مدارس شاهد جلوههای ایثار و خدمت به فرشتگان زمینی نبودیم.
این معلم است که در فضای کوچک و پاک منزل خود، حتی بر تخت بیمارستان، الفبای محبت را هجی میکند وبا بال امواج در کام دانش آموز میریزد و آن جا که امواج را یارای رساندن این زمزمه زندگی ساز به دانش آموز نیست، با حضور در منزل دانش آموزان با نیاز ویژه بستههای آموزشی را به دست کودکان و نوجوانان میرساند.
این است، سرفصل قصهای جاودان که مدرسه تعطیل میشود، اما به مدد عشق و همت معلمان هرگز آموزش و پرورش تعطیل نمیشود.
امیدوارم جامعه فرهنگیان کشور همچنانکه تا به حال در گذر از روزهای سخت به شایستگی نقشآفرینی کرده، در این برهه هم با اتکال به قدرت الهی و تلاش و سعی عالمانه و مجدانه خود افقهای تازهای را به روی دانش آموزان میهن عزیزمان بویژه دانش آموزان با نیازهای ویژه بگشاید و اعتمادساز و امیدآفرین باشد.
ضمن تبریک فرا رسیدن روز و هفته بزرگداشت مقام معلم، این نامگذاریها مناسکی و با هدف تمرکز بر بهبود وضعیت موجود در جامعه صورت میگیرد و از سوی دیگر تبدیل منابع انسانی به سرمایه انسانی رسالت اصلی نظام تعلیم و تربیت است.
سیادت، عزت، کرامت، حرمت، امنیت، سلامت و سعادت یک جامعه با مرجعیت معلمان میسر میشود، و هیچ جامعهای فراتر از اندیشههای معلمان آن رشد نمیکند لذا تسهیل زمینههای مشارکت معلمان در تصمیم گیری و تصمیم سازی یکی از سیاستهای راهبردی سازمان آموزش و پرورش استثنایی است.
به همین منظور در کنار دو بسته تحولی «مدرسه انطباقی» و «مداخلات بهنگام طلایی» در سال جاری بسته «توسعه مشارکت، کاهش تمرکز و اجتماعی شدن» برای گسترش زمینههای مشارکت در ابعاد کمی و کیفی معلمان فرهیخته طراحی و هدف گذاری شده است.
با تقدیر و تشکر و آرزوی موفقیت و سعادت و سلامتی برای معلمان، به ویژه معلمان آموزش و پرورش دانش آموزان با نیازهای ویژه و دعوت به مشارکت جدی در برنامهها و فعالیتهای تحولی، امیدوارم با انسجام و همدلی زمینههای تعلیم و تربیت چندساحتی این دانش آموزان را فراهم سازیم و در تحقق مراتب حیات طیبه بر اساس سند تحول بنیادین با استعانت از خداوند سبحان، بامساعدت و مشارکت مؤثر معلمان متخصص آموزش و پرورش استثنایی نقش آفرین باشیم.
مجدداً همّت و حمایت همه همکاران عزیز را ارج مینهم و از خداوند بزرگ سلامتی و دوام توفیق شما را مسئلت دارم. دعای خیر بهشتیان زمینی همراه لحظات زندگی پرخیر و برکت شما باد»
پیام تبریک رئیس مرکز امور بین الملل آموزش و پرورش
غلامرضا کریمی رئیس مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور و دبیر کل کمیسیون ملی آیسسکو در جمهوری اسلامی ایران نیز به مناسبت هفته بزرگداشت مقام معلم پیام تبریکی منتشر کرد و در این پیام آورد: «به نام اول معلم هستی
با احترام و در نهایت فروتنی به آن روحهای پاکی که به حرمت آیه "و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه" در شاهراه تعلیم و تعلم گام نهادند و به آستان ربوبی اش، اقتدا کردند، سر تعظیم فرود می آورم و یاد، نام و خاطره استاد شهید مرتضی مطهری و شهیدان رجایی و باهنر و تمامی شهدای معلم را جاودانه میدارم.
معلمان، وارثان مکتب عشق و راهیان مقصد انسانیت اند، هر آن چه نور و روشنایی است، سهم بزرگ منشیها، صبوریها، دلسوختگی ها و اندیشههای نابشان بادا!
مفتخرم که این روز عزیز را به تمامی معلمان خستگی ناپذیر و فرهیخته این مرز پرگهر تبریک عرض نموده و زحمات شما گرانمایگان به ویژه تلاش دلسوزانه شما را در روشن نگه داشتن مشعل علم و دانش در شرایط بروز بحران کووید -۱۹ ارج نهم.»