گاردین مطلب خود را با اشاره به افت شدید قیمت نفت و عکسی از «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان و «محمد بن سلمان» ولیعهد وی، آغاز کرده و مینویسد: در شرایطی که انگلیس از لحاظ انرژی بیش از گذشته به خود متکی شده زمان آن فرا رسیده تا در روابط با یک رژیم نفرت انگیز تجدید نظر شود.
در ادامه این مطلب که در شماره روز یکشنبه روزنامه گاردین که با نام «آبزرور» توزیع میشود، آمده است: دلیل اولیه کاهش چشمگیر قیمت جهانی نفت، کاهش سطح تقاضا به دلیل همه گیری ویروس کرونا است اما عوامل دیگری هم از قبل وجود داشتند که در این موضوع تأثیرگذار بودند؛ عواملی مانند جنگ بر سر قیمت نفت بین عربستان سعودی و روسیه، تولید بیش از حد که سبب مازاد عرضه نفت خام و کمبود شدید ظرفیت انبار و ذخیره کردن نفت منجر شده است.
این روزنامه در ادامه به روند کاهش اتکای انگلیس به نفت وارداتی از عربستان اشاره کرده و می نویسد: بنا بر اطلاعات شبکه ملی برق، بریتانیا هفته گذشته ۱۸ روز متوالی به برق تولیدی از زغال سنگ اتکایی نداشت که این یک رکورد تازه است. بریتانیا همچنین در تاریخ ۲۰ آوریل درباره تولید برق از طریق انرژی خورشید رکورد جدیدی زد. این پیشرفتها در زمینه آینده عاری از کربن به خاطر قرنطینه ناشی از بیماری کووید -۱۹ (ویروس کرونا) سرعت گرفته است البته احتمال عقبگرد وجود دارد اما نسل انرژی پایدار و اهمیت سرنوشت ساز آن در مقابله با بحران اقلیمی یکی از حوزههای بسیاری است که تغییرات امروز را میتواند به سمت تغییرات دائمی و اساسی در آینده «پس از نفت» سوق دهد. وابستگی بریتانیا به نفت خام سعودی بعد از انقلاب ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) ایران افزایش یافت اما کشفهای نفتی در دریای شمال این موضوع را تغییر داد و اغلب نفت وارداتی بریتانیا از نروژ وارد میشود و فقط ۳ درصد از طریق عربستان سعودی تامین میشود.
آبزرور در ادامه به روابط لندن و ریاض اشاره کرده و مینویسد: روابط ناکارآمد و اغلب خجالت آور بریتانیا با عربستان سعودی که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان جهانی نفت است باید بخشی از ارزیابی مجدد دوران پسا کرونا باشد.
به نوشته آبزرور، با وجود کاهش نیاز انگلیس به نفت وارداتی، دولتهای متوالی در انگلیس، همچنان به تقویت و توسعه روابط با سعودی ادامه دادهاند. دلیل اصلی این موضوع میل شدید ریاض برای تسلیحات است.
طبق تحلیل «کارزار مخالفت با تجارت تسلیحات»، شرکت بیاِیای (BAET بزرگترین شرکت تسلیحاتی انگلیس) حد فاصل سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، پانزده میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی فروخت. گفته میشود که هزاران شغل در بریتانیا به این فروشها وابسته است.
آبزرور در ادامه با اشاره به مواردی همچون جنگ یمن، سرکوب شیعیان، ماجرای قتل خاشقچی و… مینویسد: اگر نفت و تسلیحات از معادله برداشته شوند، چه چیزی باقی میماند که انگلیس به یک رژیم غیر دموکراتیک و شبه فئودال که در موضوع نقض حقوق بشر، سرکوب اقلیت شیعه، تبعیض سیستماتیک علیه زنان بدنام است، همچنان متعهد بماند؟
این رسانه انگلیسی، در ادامه به اقدامات عربستان سعودی علیه ایران اشاره کرده و مینویسد: با وجود اصلاحات گستردهای که در عربستان در حال انجام است اما به نظر میرسد که ریاض برای تحقق آرزوهای خود ناتوان است. تروریسم، ترویج بی ثباتی و بی عدالتی مشکلات بزرگی برای ریاض هستند.