حسین امیرعبداللهیان عصر امروز(چهارشنبه) در پایان اجلاس وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان طی نشستی خبری اظهار داشت: بیانیه نشست امروز ساعت پنج امروز منتشر میشود. طبیعی است که این بیانیه همه کشورها است و همه آن، مواضع ایران نیست. بیانیه پایانی طیفی از موضوعاتی است که نسبتا مواضع ایران را هم بیان میکند.
وی افزود: همه ما تأکید داریم که جامعه جهانی و کشورهای همسایه باید به مردم افغانستان کمک کنند.
وزیر امور خارجه بیان کرد: تأکید ما بر این است که همه افغانیها باید در کنار هم و وحدت ملی داشته باشند تا از این مراحل سخت و مشکلات خارج شوند.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: ما با همه طرفهای افغان در تماس هستیم و در سطح امنیتی با هیئت حاکمه سرپرستی در افغانستان تماس و گفتگو داریم.
وی تأکید کرد: ما طی تماسها و گفتگوهایی که با طرفهای افغان داشتهایم، به مسئولان و حاکمان افغانستان این موضوع را گوشزد کردیم که اقدامات تروریستی در افغانستان نباید منجر به ایجاد مخاطره در مرزهای کشورهای همسایه شود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه همه ما بر این مسئله تاکید داریم که باید کشورهای همسایه و جامعه جهانی به مردم افغانستان کمک کنند،گفت: هیئت حاکمه در افغانستان نیز دیگر اقوام را در حکومت سهیم کند و همه افغانستانیها در کنار هم و با وحدت ملی در کشورشان از این مرحله سخت که ۲۰ سال اشغال و جنگ افروزی آمریکا و متحدان آن در افغانستان ایجاد کرده است خارج شوند.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی در خصوص جزئیات نشست امروز وزرای امور خارجه همسایه افغانستان گفت: این نشست با اهمیت و متمرکز بر راه حل سیاسی افغانستان بود. ما در این رابطه در جلسه بسته خودمان بیشتر بحث کردیم.
وی با بیان اینکه در این جلسه تاکید شد دولت فراگیر در افغانستان با مشارکت همه اقوام تشکیل شود، گفت: ما تاکید کردیم که مشروعیت بینالمللی بدون مقبولیت داخلی راه به جایی نخواهد برد.
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: در عین حال همه ما نگرانیهای مشترکی داشتیم که بخشی از آن در بیانیه پایانی آمده است.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: ما نسبت به وضعیت حقوق بشر، زنان، گسترش تروریسم و تحولات داعش، نگرانی از تشکیل فقر و آوارگی و گسترش قاچاق مواد مخدر در افغانستان و تامین امنیت مرزها نگرانیهایی داریم.
وی ادامه داد: همه ما بر این مسئله تاکید داریم که باید کشورهای همسایه و جامعه جهانی به مردم افغانستان کمک کرده و هیئت حاکمه سرپرستی در افغانستان نیز دیگر اقوام را در حکومت سهیم کنند و همه افغانستانیها در کنار هم و با وحدت ملی در کشورشان از این مرحله سخت که ۲۰ سال اشغال و جنگ افروزی آمریکا و متحدانش در افغانستان ایجاد کردهاند، خارج شوند.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: با همه طرفهای افغان و هیئت حاکم سرپرستی افغانستان در سطح امنیتی در تماس هستیم و گفتگو داریم.
امیر عبداللهیان در خصوص اینکه آیا ایران در گفتگو با مقامات افغانستانی تضمینی برای امنیت مردم افغانستان گرفته است یا خیر؟ افزود: سفیر جمهوری اسلامی ایران در تهران بنا به دعوتی که از وی به عمل آوردهاند، با وزیر خارجه هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان ملاقلات کرده است و نگرانیهای خودمان را از مسیر این تماسها به هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان اعلام کردهایم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: در این گفتگوها درباره مدیریت موج احتمالی ورود آوارگان در فصل سرما به سمت ایران و هم نگرانی در حوزه امنیت مرزها و احتمالات تشدید قاچاق موادمخدر و مباحثی که مرتبط با امنیت مرزها و امنیت ملی است، بیان کردهایم.
وی ادامه داد: مسئولین و حاکمان افغانستان را نسبت به اینکه اقدامات تروریستی نباید باعث به مخاطره افتادن امنیت کشورهای همسایه شود، توجه دادیم.
وزیر امورخارجه کشورمان همچنین درباره اینکه آیا تهران آمادگی برگزاری دور دوم گفتگوهای بینالافغانی را دارد یا خیر؟ گفت: فرمت مسکو با حضور نمایندگان ویژه کشورهای مختلف در منطقه شکل گرفت. دور اول این گفتگوها هفته گذشته انجام شد و از طرف جمهوری اسلامی ایران، آقای کاظمیقمی نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان به همراه آقای موسوی مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه در این نشست حضور پیدا کردند.