الهام فخاری عضو شورای شهر تهران در ارتباط با خدمات شهرداری و شورای شهر تهران در ایام شیوع کرونا گفت: با همه گیری ویروس کرونا بین عرضه و تقاضا ماسک در بازار خلل ایجاد شد اما با گذشت دو ماه از شیوع این ویروس با همکاری گروههای داوطلب، مردمی، جهادی و بخشهایی از نهادهای شهری کارگاههای تولید و دوخت ماسک در شهرداری تهران راه اندازی شد به طوری که سالنهای سازمان فرهنگی وهنری شهرداری به محلی برای تولید ماسک تبدیل گردید. در حال حاضر فاصله بین تولید و تقاضای ماسک در تهران تا حدودی برطرف شده است.
نایب رئیس کمیسیون اجتماعی شورای شهرافزود: اجباری شدن استفاده از ماسک در سیستم حمل و نقل عمومی با توجه پیش نیاز تولید ماسک است. شهردار تهران در بر آوردی که از ظرفیت گروههای داوطلب، جهادی و.. در تولید ماسک انجام دادند و با انتقال سرمایه، به این نهادها میزان تولید ماسک به حدی افزایش یافته که تا حدودی تقاضای روزانه ماسک را پوشش داده شود. همچنین قیمت گذاری ماسک به گونهای است که برای عموم شهروندان تهرانی قابل استفاده باشد. امکان عرضه ماسک ارزان قیمت در ایستگاههای مترو فراهم شده و گروههای کمتر برخودار نیز با قیمت بسیار پایینی میتوانند ماسک تهیه کنند. این دستور العمل نیز با توجه به عدم پیش بینی در مورد پایداری ویروس کرونا ادامه خواهد داشت.
وی اظهار داشت: در ایام کرونا میزان رضایت مندی شهروندان از پاکیزگی شهر، نشان داد که آنها از خدمات شهری رضایت دارند. همچنین در تلاشیم تا الگوهای ترافیکی تنظیم شود و طرح ترافیک جدید با توجه به اوج و فرود بیماری ترسیم شود. بخشی از اجرای این سیاست به تأمین منابع از سوی دولت باز میگردد تا تعداد اتوبوسها و کیفیت حمل و نقل عمومی افزایش یابد.
عضو شورای شهر تهران گفت: خوشبختانه مردم اولین مطالبات خود را در موضوعات مختلف از اعضای شورای شهر دارند که نشان از نزدیکی اعضای شورا به مردم دارد. با این وجود اعضا و ریاست شورا در هیچکدام از ستادهای بحران عضویت ندارند. این در حالی است که معتقدیم حضور هیأت رئیسه شورا در ستاد بحران کرونا به تصمیم گیری ها در ستادها سرعت بیشتری میدهد. در شرایط حاضر ماسک به تنهایی از مردم حفاظت نمیکند اما ماسک حداقلی ایمنی است که میتوان برای شهروندان به وجود آورد. ماسک تنها حفاظت اولیه است رفتارهای شخصی و شهروندای باید تغییر کند. کارفرمایان باید این مورد را در نظر گیرند که نیروی کار به علت تراکم جمعیت در سیستم حمل و نقل عمومی نمیتواند سر وقت در محل کار خود حاضر شود. این موضوع فهم اجتماعی مشترک میطلبد.
وی افزود: نه تنها ایران بلکه در جهان هیچ آمادگی برای مقابله با شیوع کرونا وجود نداشت حتی کشورهای پیشرفتهای که آزمایشگاههای بیولوژیک پیشرفته دارند و همدیگر را پنهانکاری در مورد زمان شیوع کرونا متهم میکنند، در شکهای اولیه وضعیت به مراتب بدتر و سختتری داشتند.
فخاری با اشاره به تجربه سیل ۹۸ گفت: این سیل شبیه یک مأمور بود که بعد از آن بحران کووید ۱۹ را از سر بگذرانند و هیچ گونه رفتارهایی عجیب از مردم سر نزد این رفتار نشان میدهد مردم عموماً در بحران زندگی میکنند که دچار شوک نشدند.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: از نظر روانشناسی این امکان وجود دارد که افراد گرفتار در بیماری کرونا از سوی جامعه ترد شوند و رفتارهای خشنی با آنها صورت گیرد. اعلام مشکوک بودن بیمار، شوک اولیه به فرد بیمار است، او میداند مسیری که در مینوردد احتمالاً راه بی پایانی است. از طرف دیگر باید نگران اشخاصی باشد که در ۱۴ روز گذشته با آنها در ارتباط بوده. این شرایط فشار روانی بزرگی بر بیمار وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه مدیریت شهری و شبکه خانههای سلامت در این مدت برای غربالگری شهروندان در همکاری با ستاد کرونا فعالیت کردند اظهار داشت: نتایج مهمی هم به دست آورد. در آینده از این ظرفیت برای پشتیبانی روانشناختی مردم کمک گرفته خواهد شد. سوگواری از جمله محورهایی است که در حوزه سلامتی شهروندان مورد توجه است.
وی ادامه داد: بخشی از مشکلات شهروندان تهرانی در این مدت سوگواریهای تحقق نیافته است. اشخاصی که نتوانستند در تدفین و تشییع عزیزانشان شرکت داشته باشند و مسئله بیکاری ناشی از بیماری کرونا، تنش روانی بیشتری برای شهروندان ایجاد کرده است. از این رو شهرداری شبکه سلامت خود را بکار گرفته و تلاش کرده گروهای اجتماعی آسیب پذیر را در این ایام تحت پوشش قرار دهد.