ایرج حشمتی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی خاک با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری اظهار کرد: یکی از کارهای جدی در حفاظت از محیط زیست حفاظت از دو ثروت عظیم و ذخیره حیاتی ملتها یعنی «آب» و «خاک» و پرهیز از برخورد مسرفانه با آنها است. هر ساله سازمان خوارو بار کشاورزی ملل متحد (FAO) در روز ۵ دسامبر (۱۴ آذرماه) بزرگداشت روز جهانی خاک را برگزار میکند و شعار سال ۲۰۲۳ میلادی «Soil and Water: a source of life»، «خاک و آب منشأ زندگی» است.
وی افزود: در همین خصوص پیامهای کلیدی از طرف سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد (FAO) برای تبیین اهمیت حفاظت و مدیریت یکپارچه منابع آب و خاک با لحاظ موضوعات تغییر اقلیم، اهمیت حفاظت تنوع زیستی خاک و جلوگیری از تخریب، فرسایش و آلودگی آن ارائه شده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از جمله پیامهای کلیدی این روز این است که خاک و آب منابع ضروری برای حفظ حیات روی زمیناند، خاک و آب منابع به هم پیوستهای هستند که نیاز به مدیریت یکپارچه دارند، شیوههای نامناسب مدیریت خاک و آب بر فرسایش خاک، تنوع زیستی خاک، حاصلخیزی خاک و کیفیت و کمیت آب تأثیر میگذارد و حفاظت از خاک و آب به کاهش و سازگاری با تغییرات اقلیم کمک میکند.
حشمتی ادامه داد: در همین راستا مقرر است در کشور ما، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری تمامی دستگاههای ذیربط بزرگداشت روز جهانی خاک را در ۱۴ آذر ماه سال جاری در وزارت جهاد کشاورزی برگزاری کنند و با تأسی از اندیشههای محیط زیستی مقام معظم رهبری جهت فرهنگ سازی حفظ منابع آب و خاک کشور، هفته خاک را گرامی دارند.
وی بیان کرد: از مهمترین اهداف این رویداد فرهنگسازی و مشارکت مردمی در راستای حفاظت از خاک و آب به عنوان منبع تأمین کننده امنیت غذایی و سلامت جامعه است. به همین دلیل مقرر است مسابقه هنری شامل عکاسی، فیلم کوتاه ۱۰۰ ثانیهای، طراحی و نقاشی، انشا (ویژه سنین ۱۷ تا ۱۳ سال) و صنایع دستی نیز برگزار شود.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: خاک و آب، پایه و اساس تولید غذا و خدمات اکوسیستمی بوده و رفاه انسان را فراهم میکنند و با شناخت نقش ارزشمند آنها، ما میتوانیم اقدامات پیشگیرانهای را برای محافظت از این منابع برای نسلهای آینده انجام دهیم. سیستمهای کشاورزی دیم ۷۰ درصد از آب شیرین جهان را برداشت میکنند و ۸۰ درصد از زمینهای زراعی را تشکیل میدهند که در ۶۰ درصد تولید جهانی غذا نقش دارند. این سیستمها به شدت به شیوههای مؤثر مدیریت رطوبت خاک متکی هستند.
وی در خصوص اهمیت خاک توضیح داد: خاک دارای خدمات اکوسیستمی متنوع نظیر تأمین غذا، فیبر، سوخت، حمایت از میراث فرهنگی، تأمین مصالح ساختمانی، منبع دارویی و منابع ژنتیک، زیستگاه موجودات زنده، جایگاه چرخه عناصر غذایی تنظیم سیلابها، تنظیم آب و هوا، ترسیب کربن و تصفیه آب و کاهش آلایندههای خاک است. خاک بیش از ۲۵ درصد کل تنوع زیستی زمین را در خود جای داده و از زندگی در خشکی و کل زمین پشتیبانی میکند. بیش از ۹۰ درصد موجودات زنده در خاک زندگی کرده و یا بخشی از زندگی خود را در خاک سپری میکنند.